Kuriosa

Ätligt och kuriosa
Perenner

Artemisia pontica

Asteraceae
Romersk malört

Härligt doftande halvbuske med grått finflikigt bladverk.
Sprider sig gärna.
Har användas som ungefär som vanlig malört, mot magbesvär och till kryddning av brännvin.

47 SEK 0,7L
Perenner

Asarum europaeum

Aristolochiaceae
Hasselört

Bildar en vacker matta av njurformade blanka mörkgröna blad.
Blommorna är bruna, bärs under sommaren men döljs av bladverket.
Vintergrön perenn som sprider sig sakta.

Slutsåld
Perenner

Digitalis grandiflora

Plantaginaceae
Gul fingerborgsblomma

Blommar under sommar-sensommar, blommorna är gula med bruna fläckar, blanka blad.
En flerårig fingerborgsblomma

Alla fingerborgsblommor innehåller glykosider som används i olika hjärtmediciner

Växten är giftig

Slutsåld
Ätligt och kuriosa
Buskar o träd

Elaeagnus umbellata

Elaeagnaceae
Koreansk silverbuske

För bären odlar man oftast denna buske som har lite silvriga blad och ofta tornar. Den skjuter rotskott så man bör plantera den där den kan begränsas. Den blommar med små gulvita, honungsdoftande blommor på försommaren.

145 SEK 30-50cm, 3L
Ätligt och kuriosa
Perenner

Galium odoratum

Rubiaceae
Myskmadra

Trevlig marktäckare som blommar på försommaren med små vita blommor i mindre knippen. Sprider sig med krypande jordstam och bildar glesa mattor.

Slutsåld
Perenner

Gentiana lutea

Gentianaceae
Gullgentiana

Gullgenitanan är till skillnad från de flesta gentianor inte blå utan gul.
De stora bladen bildar en rosett ur vilken en kraftig blomstängel med många små gula blommor kommer under sensommaren

75 SEK 0,7L
Barrväxter

Ginkgo biloba

Ginkoaceae
Ginkgo

Lövfällande barrträd där barren liknar tvådelade solfjädrar.
Ginkgon är mycket gammal och blad från ginkgo är funna i fossil från förhistorisk tid.
Guldgul höstfärg

155 SEK 40-50cm, 1.5L
Ätligt och kuriosa
Perenner

Hosta sieboldiana

Asparagaceae
Daggfunkia

Daggfunkians blad är stora och blågrå och den blommar med mycket ljust lila blommor.
Plantans blad och blommor kan ätas, vanligast är att man tar unga skott och steker i lite olja och soja eller kokar lätt. De kan också ätas råa.

57 SEK 0,7L

Sidor

Prenumerera på Kuriosa