Hemerocallis middendorffii

Orangegul daglilja

Asphodelaceae

Orangegula, svagt doftande blommor under sommaren. Blomknopparna är brunröda.
Bladen är smala och bildar en kraftig tuva.
I Asien är dagliljan ganska vanlig i köket. Det är blomknopparna som man vanligen använder. Knopparna plockas och torkas ofta för att sedan läggas i blöt innan användning.
Man kan givetvis också använda knopparna färska, tex snabbt stekta i olja och kryddade med salt och peppar.
Unga blad och skott kan också ätas, antingen färska eller lätt kokta.
För ett riktigt vackert och blommigt tillbehör till maten plockas utslagna blommor och blandas i salladen eller så garnerar man tårtan med blomman

Höjd: 
75cm
Växtplats: 
Har inte så stora krav men utvecklas bäst i något fuktig men väldränerad jord som är näringsrik och gärna lägre pH. Sol till lätt skugga
Härdighet: 
Härdig i hela landet
Artens utbredningsområde: 
NÖ Asien, Japan
Stängt v 27-32