Armoracia rusticana

Armoracia rusticana

Pepparrot

Brassicaceae

Långa stora blad bildar en kraftig rosett. Vita doftande blommor.
Rötterna är ljust gulbruna och kraftiga. Det är dessa man använder som smaksättare mm.
Roten är C-vitaminrik och innehåller en stark olja.

Rötterna kan skördas under hela säsongen. Använd färsk eller riv och torka eller frys.
Roten används som smaksättare i såser, till kött, kryddsmör mm.
Pepparrot förvildar sig gärna, men kan begränsas genom att plantera i någon form av behållare

Pepparrot ansågs vara en trolldomsört.
Efter att ha gnidit pepparrotsfrö mellan händerna kunde man utan risk ta i huggormar. Man skulle också ha en bit pepparrot i plånboken för att aldrig sakna pengar.

Som läkeväxt användes den förr vid långa sjöresor för att förebygga skörbjugg. Färskriven användes den som omslag mot t.ex. tandvärk.
Även idag har den sin plats inom naturmedicinen, utvärtes bl.a. för att lindra reumatism.
Blandad med honung anses den som hostdämpande.
Den är också vattendrivande och stimulerar njurfunktionen

Höjd: 
80 cm
Växtplats: 
Fuktighetshållande och näringsrik jord, sol
Härdighet: 
Troligen härdig i hela landet om den slipper vinterfukt
Artens utbredningsområde: 
S Ryssland, Ukraina
47 SEK 0,7L