Helianthus strumosus

Helianthus strumosus

Strävsolros

Asteraceae

Rotsolros är mycket lik jordärtskocka, både i växt och smak. Knölarna blir lite längre och smalare men det underlättar bara när de ska skalas.
Plantorna blir två meter höga och blommar nästan som solrosor, trivs i de flesta jordar och ger goda rötter att äta.
Vacker, lättodlad och ätbar alltså.
Knölarna kokas med eller utan skal och äts med en klick smör, används till gratäng, soppa till pure...

Låt rotsolrosen bilda en lähäck mot trädgårdslandet eller bli ett blickfång där gräsmattan övergår i lite vildare plantering. Rotsolrosen fixar den igenväxta gräsmattan likväl som den välgrävda köksträdgården, men vill man ha en ordentlig skörd med stora knölar så bör man ge lite gödsel under sensommaren. Från oktober och fram till våren kan man sedan gräva upp knölar till matlagning direkt ur jorden. Tänk på att spara några som får vara kvar som utsäde till nästa år.
Rotsolrosor har dålig hållbarhet när de är skördade så låt gärna knölarna vara i jorden ända fram till de ska ätas.

Höjd: 
200cm
Växtplats: 
Mullrik, välgödslad jord och sol till halvskugga
Härdighet: 
Härdig i stora delar av Sverige
Artens utbredningsområde: 
SÖ Kanada, C och Ö USA
74 SEK 1L