Rumex acetosa

Ängssyra
Ängsyra, Harfot
Polygonaceae
Ej på webben, kanske i vår butik

Ängssyra är en perenn grönsak med fräscht gröna blad som är syrliga.
Bladen kan skördas från vår till höst. De är bäst som unga så man kan gärna klippa ner plantan under säsongen för att få nya blad.
Bladen passar bra till stuvning, sås eller sallad. Godast brukar bli att blanda med annat bladgrönt.

Ängssyran innehåller oxalsyra precis som rabarber och skall inte ätas i större mängd, extra viktigt om man har problem med njurarna.
Om man förväller och kastar vattnet eller blandar den med mjölk eller grädde så försvinner / neutraliseras det mesta av oxalsyran

Klipper man bort blomstängeln som kommer under försommaren får man bättre blad att skörda och man slipper fröspridning

Höjd: 
80cm
Växtplats: 
Lättodlad i de flesta jordar. Sol till halvskugga
Härdighet: 
Härdig i hela landet
Artens utbredningsområde: 
tempererade Eurasien, NV Afrika